Sabur Hukuk ve Danışmalık, ülkemizde birçok farklı sektörde sıkça karşılaşılan ve hukuki olarak ciddi sorunlara yol açmış olan özelleştirme uygulamalarında gerek idare gerek yatırımcı yanında yer almak sureti ile Özelleştirme hukuku alanında uzmanlaşmıştır.
Sabur Hukuk ve Danışmalık , Özelleştirme Hukuku Departmanı, Türkiye için büyük önem arz eden birçok özelleştirme projesinde özelleştirmenin her safhasında yer alarak ve sadece yerel/yabancı şirketlere değil kamu kuruluşlarına da danışmanlık hizmeti vererek teknik, pratik ve hukuki birikimini sağlamıştır.
Özelleştirme, devletin ekonomi üzerindeki etkisini azaltmak ve özel sektörün gücünü artırmak için yapılan işlemlere denmektedir. Halk arasında kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT), özel sektöre devredilmesi olarak da bilinen özelleştirme işlemi, kamu yararına yapılan bir faaliyettir.
Bu faaliyetlerle ilgili düzenlemenin yapıldığı hukuk dalına ise özelleştirme hukuku denmektedir.
Bu kapsamda yapılan yasalar, özelleştirme ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi; özelleştirme yüksek kurulu ve özelleştirme idaresi başkanlığına verilmiştir. Bu işten elde edilen gelirler ise özelleştirme fonuna aktarılmaktadır.
Özelleştirme hukuku kapsamında verilen hizmetler genellikle ihalelerin hazırlanması veya iptal davalarının hazırlanması şeklinde olmaktadır.
Bu hizmetlerin bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;
Kamunun rolünün milli ekonomi içerisinde, en aza indirilmesine veya tamamen kaldırılmasına özelleştirme işlemi denmektedir. Özelleştirme işlemleri, piyasaya piyasa güçlerinin hâkim hale gelmesi için, devletin ekonomik faaliyetlerdeki etkisini sınırlandırmak maksadı ile yapılmaktadır.
Özelleştirmenin toplumsal amaçları şu şekilde sıralanmaktadır;
Özelleştirmenin ekonomik amaçları şu şekilde sıralanmaktadır;
Özelleştirmenin mali amaçları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
Özelleştirme işlemleri, devletin özelleştirme idaresi tarafından ve tek elden yürütülmektedir.
Özelleştirme uygulamaları ise şu şekilde yapılmaktadır;