İdare hukuku, kamuya tanınan üstünlüğün, ülkedeki bireylerin hak ve hürriyetleriyle dengelenmesi ile ilgili konuların ele alındığı hukuk dalıdır. Aynı zamanda idarenin tanımı ile yapısı ve işleyişi de idare hukuku tarafından düzenlenmektedir. İdare hukuku, idarenin daha hızlı ve güçlü iş yapmasının yanında, yaptığı faaliyetlerin denetlenebilir olmasını da sağlamaktadır.
İdare mahkemelerindeki tüm yargılamalar, idari yargılama hukuku kapsamında gerçekleşmektedir. Davacı tarafın, idare mahkemesine tespit ve delillerin de eklendiği dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
İdare mahkemesi, kural gereğince yargılamalarını yazılı olarak yapmaktadır. Mahkemenin incelemeleri ise, evrak üzerinden gerçekleşmektedir. Davanın açılmasından sonra, mahkemenin davanın yürütülmesi safhasında davayla ilgili olan belge ve bilgilere ihtiyacı olabilmektedir. Bu aşamada mahkemenin, ihtiyaç duyduğu belgeleri ve bilgileri, ilgili kişilerden ve kurumlardan talep etme hakkı bulunmaktadır.
Mahkemedeki işlemler evrak üzerinden yürütüldüğü için, mahkeme ifade almaz ve tanık dinlemez. Gereken delillerin tespit edilmesi için mahkeme üyelerinden bir kişi bu maksatla görevlendirilebilir.
Gereken evrakların toplanmasından sonra ise mahkeme gerek görürse bilirkişi incelemesine ve keşif yapılmasına karar verebilir. İdare mahkemelerindeki bu sürecin, davacı lehine olabilmesi için ve ayrıca davanın uzun soluklu sürecinin takibi maksadı ile idare hukuku avukatı ile anlaşılması yararlı olacaktır.